С шествия и тържества беше отбелязан в цялата страна 24

...
 С шествия и тържества беше отбелязан в цялата страна 24
Коментари Харесай

Шествия и тържества в цялата страна за 24 май

 

С шествия и тържества беше маркиран в цялата страна 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. 

Празничното шествие в Пловдив потегли от филантропичната гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий “, където през далечната 1851 година шефът ѝ Найден Геров слага началото на отбелязването на празника на писмеността.

Ученици и учители от над 60 учебни заведения, просветни дейци и хора на културата уважиха делото на солунските братя.

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)

Цветни балони с буквите на българската писменост полетяха в небето над Варна .
Поздрав за празника направиха 700 деца от учебни заведения, читалища и фолклорни ансамбли.

Снимка: btvnovinite.bg

В шествието участваха 121 блока с представители на детски градини, учебни заведения, университети, културни и научни институти.

Над 11 000 възпитаници, преподаватели, културни дейци и родители се включиха в шествието в Бургас .

Музикални и мажоретни училищен сформира способстваха за още по-доброто въодушевление на всички участници и посетители на церемонията.
Хиляди честваха и в Русе 24 май и делото на светите братя Кирил и Методий.

Барабанчици от Националното учебно заведение по изкуства „ Проф. Веселин Стоянов “ и Общински гвардейски отряд към Младежки дом – Русе предвождаха шествието в града. Зад тях стотици възпитаници и учители шестваха с 60-метров трикольор.

Снимка: btvnovinite.bg

В Стара Загора празникът стартира с издигане на националния байрак и молебен, отслужен от негово високопреосвещенство митрополит Киприан.

Хиляди старозагорци от културни, обществени и образователни  институции се включиха в празничното шествие, предвождани от общинския духов оркестър.

С шествие беше маркиран празникът и в Ямбол . Възлови кръстовища бяха затворени за придвижване и контролирани от полицейски патрули

С величествен церемониал на буквите означиха празника на писмеността във Враца . Ученици, педагози, спортисти  и дейци на културата минаха по централната пешеходна алея, понесли в ръце големи флагове с изрисувани върху тях трите писмености – глаголицата, кирилицата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Шествието приключи пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Най-малките рецитираха стихове за словото, с помощта на което ни има и през днешния ден.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР